Bár nevezhetjük lusta asszony rétesének vagy szórt rétesnek is. Nem is a név a fontos, hanem az a rengeteg gyümölcs, túró és mindenféle finomság, amiből a végén összeáll ez a nagyszerű sütemény. Aki evett már ilyet, tudja, hogy mennyire jó a tepsi alján az a ropogós, édes réteg, amit az összesült vajas, cukros liszt képez, a tetején pedig gyönyörűen összeállnak a rétegek.

Nyáron a sárgabarackos a kedvencünk, némi áfonyával vagy szederrel megbolondítva, de tökéletes meggyel, cseresznyével is. Fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk hozzá nyugodtan.

 

Hozzávalók (35×25 cm-es tepsihez)

  • 30 dkg Nagyi titka Félfogós búzaliszt
  • 30 dkg porcukor
  • ½ csomag sütőpor (6 g)
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 50 dkg túró
  • 2 dl tejföl
  • 5 tojás
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 50 dkg gyümölcs

 

A lisztet, a porcukrot és a sütőport összeszitáljuk egy nagy tálba. Az olvasztott vaj felét a tepsi aljába kenjük egyenletesen egy ecsettel, majd megszórjuk a lisztes keverék felével.

Rámorzsoljuk a túrót, és közé kanalazzuk a tejfölt is. Mehet a tetejére a gyümölcs. (Az áfonyában az a jó, hogy beteríti az egész süteményt.)

A maradék cukros lisztet simára keverjük a tojással, a vaníliával, a tejjel és az olvasztott vaj másik felével. Az összeállított sütemény tetejére öntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 perc alatt készre sütjük. A szeleteléssel várjuk meg, amíg teljesen kihűl.

 

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása