A jó kis vaníliás kekszek között finom, savanykás lekvár lapul, a tetején helyes habkalappal. Erre a süteményre is csak azt tudom mondani, hogy korántsem olyan nehéz és időigényes az elkészítése, mint azt első ránézésre gondolnánk.
 

Hozzávalók (40 darabhoz):

  • 20 dkg Nagyi titka búzafinomliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 5 dkg vaníliás porcukor (vagy porcukor és egy kevés vanília)
  • 2 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • egy nagy csipetnyi só
  • kb. 1 dl lekvár (sárgabarack, málna, feketeribizli)

 

A lisztből, vajból, vaníliás porcukorból, a tojássárgájából és a csipetnyi sóból késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével tésztát gyúrunk, lefóliázzuk, és hűtőben pihentetjük 60 percig.
Elkészítjük a habot, ehhez a tojásfehérjéket a 20 dkg porcukorral addig verjük, amíg jó tartású, de nem túl kemény habot kapunk. Miután újra nyújtható állagú lesz a tészta, lisztezett munkalapon kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Egy 3 cm-e átmérőjű pogácsaszaggató segítségével kivágjuk belőle a tésztakorongokat, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. A habot kiskanállal is a tetejére adagolhatjuk, de én habzsákot szoktam használni. Beletöltjük a fehérjehabot, és mindegyik tésztakorong tetejére nyomunk egy adagot. (Ha azt szeretnénk, hogy a széléig érjen, akkor majdnem a széléig ki kell, hogy töltse a hab, csak egy kb. 1 mm-es karimája kell, hogy maradjon, mert valamennyit még úgyis terülni fog. De akkor is szép, ha csak a közepén vagy egy kis habcsók.) 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. A kihűlt kekszeket kevés lekvárral összeragasztjuk. Én egy rácsra szoktam őket tenni, így nem csúsznak szét. Jól záródó dobozban tároljuk!

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása