A vékony tésztalapok között vastag diós-csokoládés töltelék kap helyet. Ezt a süteményt is elkészíthetjük az ünnepek előtt néhány nappal, csaj tegyük jól záródó dobozba.

Hozzávalók (35×40 cm-es, magas falú tepsihez)

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 8 tojássárgája
  • 10 tojásfehérje
  • 30 dkg porcukor
  • 10 dkg reszelt csokoládé
  • 30 dkg darált dió

a tetejére:

  • 3 evőkanál porcukor

 

Először a tésztát készítjük el, ehhez használhatunk késes robotgépet vagy az ujjbegyeinkkel is dolgozhatunk. A csipetnyi sóval elkevert lisztet és a felkockázott, hideg vajat összemorzsoljuk. Ezután belegyúrjuk a tojássárgájákat, az ecetet és a hideg vizet. A tésztagombócot kétfelé vesszük (az egyik lehet kicsit nagyobb) fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a tojások sárgáját a porcukor felével habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a reszelt csokoládét is. 10 tojásfehérjéből és a maradék porcukorból tiszta habverővel kemény habot verünk, amit több részletben a csokoládés-diós töltelékhez forgatunk.

A nagyobb tésztagombócot enyhén lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és áttesszük egy magas falú, sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy az oldalára is jusson tészta. Elegyengetjük benne a tölteléket, majd a másik kinyújtott lappal lefedjük. A tetejét alaposan megszurkáljuk villával, hogy ne púposodjon fel. 160 fokon nagyjából 20 perc alatt készre sütjük. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl, maradjon világos a sütemény. Miután kihűlt, szépen felszeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása