Hétköznap lehet, hogy nem szívesen állunk neki kelt tésztát készíteni, de hétvégén érdemes rászánni egy kis időt, ráadásul elképesztően finom süteményillat lesz a lakásban. A maradékból pedig készíthetünk kuglóf felfújtat, csak egy kis édesített tojásos tej keverékkel kell leöntenünk a szeleteket, és kb. 30 perc sütés után már kész is az újabb sütemény.

Hozzávalók

  • 50 dkg Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 4 tojássárgája
  • 3 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • ½ vaníliarúd
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • 1 kezeletlen narancs héja
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg szeletelt mandula

A langyos tejhez adunk egy keveset a cukorból, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet és a porcukrot. Belereszeljük egy kezeletlen citrom és narancs héját, majd belekaparjuk a vaníliarúd magjait. Hozzáadjuk a puha vajat és a tojások sárgáját, és elkezdjük dagasztani a robotgép dagasztó karjával. A felfuttatott élesztőt a tejjel együtt folyamatosan adagoljuk hozzá. Végül beleszórjuk a mazsolát és a mandulát is. Lágy tésztát kell kapnunk. Letakarva, langyos helyen kelesztjük kb. 60 percig. Ha megkelt a tésztánk, alaposan belisztezett munkalapon átgyúrjuk, hengerré sodorjuk, és belehelyezzük a kuglófformába (szilikonba vagy vajazott és lisztezett fém kuglófsütőbe). Ismét hagyjuk kelni kb. 30 percig. Végül 160 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Langyosan kifordítjuk a formából, és porcukorral megszórva tálaljuk. A maradékot alaposan csomagoljuk be!

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása