Mákos-diós bejgli

Hozzávalók

3-3 rúd süteményhez

50-50 dkg Nagyi titka Kelt tészta süteményliszt és búzarétesliszt,
50 dkg margarin,
1 dkg élesztő,
2 tojás,
2 dl tej,
csipetnyi só,
10 dkg cukor
50-50 dkg őrölt mák illetve dió,
10 dkg mazsola,
50 dkg cukor,
fél citrom reszelt héja,
2 kávéskanál rum,
1 kávéskanál fahéj

Elkészítés

Langyos liszttel elmorzsoljuk a margarint és 8 dkg cukrot. Az élesztőt 2 dkg cukorral langyos tejben felfuttatjuk, majd a sóval felvert 1 tojást, a megkelt élesztővel a liszthez adjuk és jól összegyúrjuk. Hideg helyen 2-3 órát pihentetjük, majd 6 egyenlő hengert formázunk belőle. Pár perc pihentetés után 3-4 mm vastag téglalap alakra nyújtjuk és 3-at mák-, 3-at diótöltelékkel töltünk. A tölteléket a tészta széléig kenjük, két végét 1 cm szélesen behajtjuk, hosszanti oldalát felcsavarjuk, majd a tetejét felvert tojással megkenjük. 1 órát pihentetjük, ismét megkenjük, majd hideg helyre tesszük, és addig hagyjuk kelni, amíg a teteje megrepedezik, ugyanis ettől kapja a márványos jellegét. Közepesen meleg, kb. 170 °C-os sütőben 35-40 percig sütjük.

25-25 dkg cukrot 2,5-2,5 dl tejjel felfőzzük, majd a mákot és a diót leforrázzuk vele, végül hozzáadjuk a bő vízben lemosott, majd meleg vízben beáztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat, a rumot és a fahéjat.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása