Magos koszorúk

Hozzávalók

0,5 kg Nagyi titka búzakenyérliszt, fehér

3 dkg élesztő

2-3 dl langyos víz

1 ek cukor

1 kk só

2 dkg olvasztott vaj

5 dkg mag keverék

1 egész tojás a kenéshez

5 dkg mag a szóráshoz

 

Elkészítés

Az élesztőt a langyos vízzel, a cukorral és egy evőkanál liszttel elkeverjük, majd hagyjuk kissé felfutni. A maradék lisztet a sóval, a magkeverékkel és az olvasztott vajjal elkeverjük, majd a felfuttatott tésztával összekeverjük. Akkor jó, ha kellően lágy, de nem túl ragadós tésztát kapunk. Langyos helyen a tésztát a duplájára kelesztjük és lisztezett deszkára borítjuk és kb. 8 egyforma gombócot formázunk belőle.

A gombócokat korongokká lapítjuk, majd a két hüvelykujjunkkal a közepét kiszakítjuk. A kezünkbe véve koszorút formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Tojással megkenjük a tetejét és megszórjuk a magkeverékkel. Formázás után ne tegyük a tepsiben túl közel a koszorúkat egymáshoz, mert összekelnek.

Langyos helyen ismét duplájára kelesztjük, majd 180 fokos sütőben pirosra sütjük kb. 25 perc alatt.

 Tipp: A magos koszorú teljes kiőrlésű verziójához a szükséges liszt mennyiség negyedét cserélje Nagyi titka Teljes kiőrlésű búzalisztre

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása