A kenyérlángosban az a fantasztikus, hogy tényleg minden konyhában/kamrában fellelhető alapanyagokból készül, nem is csoda, hogy régen annyit sütöttek az asszonyok. Húsvétkor pedig általában amúgy is mindenből többet készítünk. Marad egy kis sonka, néhány főtt tojás, ami után már épp senki nem ácsingózik. Hagyma, tejföl, liszt és élesztő pedig szinte mindig van otthon. Szóval nem is marad más dolgunk, mint gyorsan begyúrni a tésztát, megszórni a maradékokkal, és mehet is a sütőbe.


Remek locsolóvárónak is!


Tipp: a gyerekeim egyelőre nem eszik meg az ennyire hagymás ételeket, ezért meg szoktam felezni a tésztát, és egyszerűen csak megsütöm egy kis paradicsomszósszal és sajttal pizzának.


Hozzávalók (2 db kb. 40×25 cm-es tepsihez)

a tésztához:

a feltéthez:

  • 3 dl tejföl (+ mehet bele kevés fokhagyma)
  • 6-8 db főtt tojás (tipp: sonkalében főtt)
  • 20-30 dkg főtt sonka
  • 4 fej lilahagyma
  • 20 dkg reszelt sajt


Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos, cukros vízben. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, az olajat, és folyamatosan adagolva a vizet. Sima tésztát dagasztunk, ezt nyugodtan megtehetjük robotgéppel is vagy kenyérsütő géppel.


A szépen kidolgozott tésztát konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kétszeresére dagasztjuk. (Nagyjából 45 percet vesz igénybe.)


A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, megfelezzük, és kinyújtjuk a tepsi méretére. Sütőpapírral bélelt formába tesszük, majd megkenjük tejföllel. Rászórjuk a többi hozzávalót is, és félretesszük kelni, amíg előmelegítjük a sütőt kb. 220 fokra. Végül 25-30 percre a forró sütőbe tesszük, és készre sütjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása