Az alkoholt ne hagyjuk ki belőle, ez akadályozza meg ugyanis, hogy nagyon megszívja magát a csöröge olajjal.

Hozzávalók (kb. 50 darabhoz)

  • 25 dkg Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
  • ½ dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 4 tojássárgája
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 dl tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál rum vagy vaníliakivonat
  • kb. 6 dl olaj

a tálaláshoz:

  • porcukor
  • baracklekvár

Az élesztőt kevés cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. Közben a liszthez adjuk a vajat, a tojássárgájákat, a tejfölt, a maradék porcukrot és az alkoholt. Elkezdjük összedolgozni a tésztát, hozzáadjuk az élesztős tejet is. Addig dagasztjuk, amíg lágyabb tésztagombócot nem kapunk. Letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

Enyhén lisztezett felületen vékony téglalap alakúvá nyújtjuk a tésztát. Derelyevágóval 5×10 cm-es téglalapokra vágjuk. Mindegyik közepébe hosszában ejtünk egy bevágást, amin átbújtatjuk az egyik tésztavéget. Az olajat közepes lángon felhevítjük (ne legyen túl forró, mert akkor megégnek a fánkocskák). Egyszerre csak 3-4 darabot dobjunk a lábasba. Fedő alatt süssük készre 2-3 perc alatt. Félidőben óvatosan megfordítjuk. Amikor kész, papírtörlővel bélelt tálra szedjük, és porcukorral, illetve baracklekvárral tálaljuk.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása