Nagyon szeretem az igazi, laktató pogácsákat. Nem azokat, amik olyan szárazak, hogy utána nem győzünk inni. Ez a pogácsa garantáltan nem száraz! Hiszen tele van zsíros hozzávalókkal. A sóval bánjunk óvatosan, a juhtúró mellé nem kell sok.

És mi volt az apropó? Nagyi megkért, hogy süssek valami olyat, amit kirándulásra is magunkkal vihetünk, és ad elég energiát a túrázáshoz. A pogácsákban még az is nagyon klassz, hogy egy hűvösebb nyári napon gyorsan megsüthetjük, és bedobhatjuk a fagyasztóba.

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz)

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 10 dkg füstölt sajt (elhagyható)

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 perc alatt felfuttatjuk. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, és ide tesszük a juhtúrót, a puha vajat, a tejfölt, a tojássárgájákat és a tejben felfuttatott élesztőt.

A robotgép dagasztó karjával összedolgozzuk a tésztát, majd műanyag fóliával vagy konyharuhával lefedve meleg helyen kelesztjük 1 órán át.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk. A tetejét éles késsel keresztben bevagdossuk, és egy 4 cm átmérőjű szaggatóval kivágjuk a köröket. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Így is kelesztjük 15-20 percig, közben előmelegítjük 180 fokra a sütőt.

A megkelt pogácsák tetejét lekenjük elhabart tojással, és ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal.

180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük. Zárt dobozban tároljuk, de tehetjük a fagyasztóba is.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása