Az elkészítése nem bonyolult, akár segítő gyerekkezek is részt vehetnek a munkában. Én kerekre készítettem, de őzgerinc formába is tölthetjük.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához)

a piskótához:

  • 15 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 4 tojás
  • 30 dkg Nagyi titka rétesliszt
  • ½ csomag sütőpor

a töltelékhez:

  • 20 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg dió
  • 20 dkg mazsola
  • 1 dl rum vagy narancslé
  • kb. 1 dl lekvár
  • 1 kezeletlen narancs héja (elhagyható)

a tetejére:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg vaj

Először a piskótát készítjük el. Ehhez a puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliakivonattal, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Alaposan felhabosítjuk. Beleforgatjuk a sütőporos lisztet, végül sütőpapírral bélelt nagy sütőlemezre simítjuk. 160 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Az elkészült piskótát hagyjuk kihűlni, ezután kivágjuk belőle a torta alapját, ez lehet kerek, de szögletes is. Én egy kerek tortaformát használtam, amibe aztán könnyű összeállítani is a süteményt. A kivágott alapot a forma aljába helyezzük, a maradék tésztát pedig összemorzsoljuk.

A diót durvára aprítjuk. A mazsolát felfőzzük a rummal vagy a narancslével, hogy megpuhuljon, de még maradjon rajta egy kevés folyadék.

A töltelékhez összekeverjük a vajat a kakaóval, majd mehet bele a dió, a mazsola és a finomra reszelt narancshéj, az összemorzsolt piskóta, végül a lekvár is. Utóbbi mennyisége változhat, a lényeg, hogy viszonylag szilárd masszát kapjunk, de számoljunk azzal is, hogy a vaj még vissza fog dermedni.

A piskótalapot vékonyan megkenjük egy kevés lekvárral, majd elegyengetjük rajta a kakaós masszát. Hűtőben pihentetjük legalább 6 órán át, de legjobb egy egész éjszakára betenni.
A tortakarikát leválasztjuk a megdermedt süteményről, és leöntjük a vajjal összeolvasztott étcsokoládéval.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása