Valahol a sima kalács és a bukta között van ez a sütemény. Könnyű összeállítani és tulajdonképpen azzal töltjük, amivel csak szeretnénk. Nekünk a marcipános és a fahéjas a kedvencünk.

Hozzávalók (30×12 cm-es formához)

a tésztához:

  • 60 dkg Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
  • 1 csomag porélesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 2 dl langyos tej
  • 2 dl langyos tejszín
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 kezeletlen narancs héja (elhagyható)

a töltelékhez:

  • 8 dkg puha vaj
  • 20 dkg marcipánmassza

a tetejére és a formához:

  • 2 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • porcukor

A lisztet a porélesztővel és a porcukorral egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a langyos tejet és tejszínt, a tojást, a vaníliakivonatot és a narancshéjat. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva, meleg helyen kelesztjük kb. 60 percig. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk, és 4 részre vágjuk. Ecset segítségével megkenjük a puha vajjal. A marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeljük, ezután a vajazott tésztára szórjuk. (A marcipán helyett meghinthetjük fahéjas cukorral a vajat, de csokoládé darabokkal, aszalványokkal vagy akár magokkal is.) A téglalapok hosszabbik széléből egy-egy keskeny csíkot behajunk, majd feltekerjük. A vajazott kenyérformába helyezzük őket a hajtott végükkel lefelé. Letakarva ismét kelesztjük 1 órán át. A sütemény tetejét vékonyan megkenjük elhabart tojással. 140 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. (Érdemes alá tepsit tenni, nehogy a sütőbe folyjék az esetlegesen kicsepegő olvadt vaj.) A kalácsot langyosan kifordítjuk a formából. Porcukorral megszórjuk a tetejét tálalás előtt.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása