Az élesztőtől nem kell megijedni, nem fogjuk keleszteni a tésztát! Egyszerűen csak azért van rá szükség, hogy könnyen kezelhető, rugalmas masszával tudjunk dolgozni. A szatmári szilvalekvárral egyszerűen ellenállhatatlan, de marcipánnal is készíthetjük.

Hozzávalók (50-60 darabhoz)

  • 30 dkg Nagyi titka extra finom süteményliszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • ½ dl tej
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 10 dkg marcipán
  • 10 dkg szatmári szilvalekvár (hozzáadott cukor nélkül készülő, sűrű lekvár)
  • 10 dkg vaníliás porcukor

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és a hideg, kockákra vágott vajjal elmorzsoljuk. A tejben elkeverjük a porcukrot az elmorzsolt élesztőt és a tojást, majd a keveréket a vajas liszthez adjuk. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd lefóliázva 1 órára hűtőbe tesszük. A tésztát átgyúrjuk, és nagyon vékonyan lisztezett munkalapon 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk. Egy 5 cm-es pogácsaszaggatóval köröket águnk ki belőle. A körök közepébe teszünk egy kevés szilvalekvárt vagy marcipánt, majd a széleit összecsípjük, és a tenyerünk között meggömbölyítjük. A golyókat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 13 perc alatt készre sütjük. Még melegen meghempergetjük vaníliás porcukorban.

 

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása