Itt az ősz beérett a gesztenye, és elárasztanak minket a finom, gesztenyés receptek.

Nálunk egész évben tetemes mennyiség fogy, olyan nincs, hogy ne lenne a fagyasztóban jó pár csomag belőle. A minap a gyerekek nagy vödör vadgesztenyével jöttek haza a sétából, így jutalmul sütöttem nekik egy jó nagy adag gesztenyés holdacskát. Egyébként pedig tökéletes aprósütemény akár karácsonyra is!
Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a vaj, az vaj, és nem margarin, a tejföl zsíros, a narancs héja kezeletlen (ha nem kapunk, inkább hagyjuk ki), a gesztenyepüré pedig jó minőségű. Ezeket azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert a jó sütemény titka a jó alapanyagokban rejlik!

Hozzávalók (60-80 darabhoz)

  • 50 dkg Nagyi titka Extra finom süteményliszt
  • 25 dkg hideg vaj
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 kezeletlen narancs héja (elhagyható)
  • csipetnyi só
  • 40 dkg gesztenyepüré
  • 15 dkg porcukor a hempergetéshez

Amennyiben van késes robotgépünk, állítsuk össze abban a tésztát nyugodtan! Ha nincs, használjuk a kezünket. A hideg, felkockázott vajat az ujjbegyeinket használva összemorzsoljuk a porcukorral és csipetnyi sóval elkevert liszttel. Ha már morzsás állagú, mehet bele a tejföl és a vanília. Alaposan összegyúrjuk, kettéválasztjuk, és műanyag fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 1-2 órára.

A tésztát átgyúrjuk, majd vékonyan belisztezett munkalapon 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk. Egy 5-6 cm-es átmérőjű, kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Minden tésztakarika közepébe teszünk egy fél diónyi gesztenyemasszát. A tésztát félbehajtjuk, a széleit összecsípjük, elsimítjuk, és holdacska formájúvá formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a süteményeket, és 170 fokra előmelegített sütőben 11-12 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a széle egy picit barnulni kezd. A forró holdacskákat meghempergetjük porcukorban. Lezárt dobozban sokáig eláll!

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása