Azon gondolkoztam, hogy ha létezik gesztenyés alagút, akkor miért is ne készíthetnénk egy fagylaltos verziót is, ami inkább megfelel az időjárásnak. Tulajdonképpen többféle megoldást is el tudok képzelni, nem csak a lent bemutatott receptet. Két piskóta közé tölteni a fagylaltot, kifagyasztani. felvágni, és fagyiszendvicsként fogyasztani, esetleg egymásra rétegezni, közte vékony csokoládé és lekvár rétegekkel. Szóval bátran eresszük el a fantáziánkat!

Az alapreceptünk egy olajos piskóta, amit a hosszúkás süteményforma méretére szabtam. A maradék félretehető szűkösebb időkre! A fagylaltot természetesen magunk is készíthetjük, de cukrászdaival vagy boltival is tökéletes.

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 27,5 dkg porcukor
  • 30 dkg Nagyi titka Extra finom süteményliszt
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor (+ egy kevés a tetejére)
  • ½ csomag sütőpor
  • 1,5 dl olaj
  • 1,5 dl tej
  • csipetnyi só
  • kb. 1 l fagylalt
  • 5 dkg étcsokoládé
  • málna

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adunk egy csipetnyi sót, majd félkemény habbá verjük. Ekkor hozzáadunk kb. 7,5 dkg porcukrot, és kemény habot verünk a fehérjéből.

A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig habosítjuk, ezután folyamatosan hozzáadjuk a tejet, az olajat és a sütőporos, kakaós lisztet.

A masszába forgatjuk több részletben a fehérjehabot, óvatosan egyneművé keverjük.

Sütőpapírral bélelt, a sütőbe való legnagyobb méretű tepsibe szedjük a piskóta tésztáját, és elsimítjuk.

175 fokon kb. 18-20 perc alatt készre sütjük.

A kihűlt piskótát a kiválasztott formába szabjuk, ez nálam egy 25×10 cm-es sütőforma volt, amit kibéleltem műanyag fóliával. szorosan belenyomkodjuk a tésztát, megtöltjük fagyival és gyümölccsel. Végül pedig lezárjuk egy tésztalappal.  Ráhajtjuk a fólia szélét, és betesszük dermedni a fagyasztóba.

Tálalás előtt megszórjuk vékonyan kakaóval, csurgatunk rá olvasztott csokoládét, és megszórjuk friss málnával.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása