A piskótatekercs igazán nem bonyolult, ráadásul egy része meg is marad, így még aznap csemegézhetünk belőle, másnap pedig jöhet a torta!

Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):

a piskótához:

a töltelékhez:

  • 3 dl eperlekvár
  • 50 dkg túró
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl hideg habtejszín
  • 15 dkg porcukor
  • ½ kezeletlen citrom héja
  • ½ vaníliarúd

a tetejére:

  • kb. 70 dkg eper, málna…
  • 1 csomag tortazselé
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2,5 dl víz
  • néhány szem pisztácia

 

Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A porcukor egyik felét a sárgájákhoz, adjuk. A fehérjéket robotgéppel elkezdjük habosítani, és kanalanként hozzáadjuk a maradék porcukrot. Addig verjük a habot, amíg sűrű és kemény lesz. A cukros tojássárgájákat a vaníliával és a finomra reszelt citromhéjjal szintén szép habosra verjük. Több részletben beleforgatjuk a fehérjehabot. Végül beleszitáljuk a lisztet, és spatula segítségével, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk. A massza ¾ részét egy sütőpapírral bélelt nagyméretű gáztepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Közben a maradék masszát egy 22 cm-es kerek tortaformába szedjük. Amint kész a nagy piskóta, rögtön ezt is betesszük 10-12 percre a sütőbe.
A nagy piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt és egy tiszta konyharuhába csavarjuk. Így hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kész, kitekerjük, megkenjük eperlekvárral, majd visszagöngyölítjük. Ha a kerek piskótalap nem lesz nagyon vékony, azt is kettévághatjuk, és betölthetjük a lekvárral, így még finomabb lesz.
A töltelékhez a hideg tejszínt 2 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. Robotgép segítségével simára keverjük a túrót, a krémsajtot, a maradék porcukrot, a vaníliát és a reszelt citromhéjat. Ebbe forgatjuk bele a tejszínhabot.
A tortakarikát tortatálra vagy szép tányérra helyezzük. Az oldalát érdemes műanyag fóliával bevonni. Az aljába tesszük a kerek lapot, az oldalára pedig szépen elrendezzük a piskótatekercsből levágott szeleteket. Ilyenkor nyugodtan tehetünk még a krém alá lekvárt, esetleg egy kevés cukorral összeforralt epret is. A túrós krémet beletöltjük a tortaalapba. A tetejére szépen elrendezzük a gyümölcsöket.
Végül pedig elkészítjük a zselét a tetejére. Ehhez a tortazselét elkeverjük 2 evőkanál porcukorral és a vízzel, felforraljuk, majd állandó keverés mellett 1 percig főzzük. 10 percig hűlni hagyjuk (közben néhányszor keverjük meg). Óvatosan a gyümölcs tetejére kanalazzuk, és éjszakára hűtőbe tesszük, hogy teljesen összeálljon. Másnap még durvára vágott pisztáciával díszíthetjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása