Szeretem az ilyen süteményeket, mert semmilyen különleges hozzávalót nem tartalmaznak. Na jó, nem is meseszépek, bizony be kell látni, hogy az ilyen tojáshabos finomságokat nem könnyű szeletelni, de az íze kárpótol mindenért!

Hozzávalók (20×30 cm-es tepsihez)

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 2 dl savanykás lekvár (ribizli, szeder, málna…)
  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió

Először a tésztát készítjük el. Ehhez késes robotgépet szeretek használni, ami pillanatok alatt gyönyörűen elvégzi helyettünk a munkát. A liszteket, a sütőport, a porcukrot, a kockázott vajat, a tojássárgájákat és a finomra reszelt citromhéjat a késes robotgép táljába tesszük, és addig dolgoztatjuk, amíg összeáll a tésztánk. (Robotgép nélkül: az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk simára.) Ha nagyon ellágyulna a vaj miatt, 15-20 percre betehetjük a hűtőbe, de ha ügyesek voltunk, akkor erre nem lesz szükség. Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságú lapot nyújtunk, amit óvatosan egy sütőpapírral bélelt aljú vagy vajazott és lisztezett tepsibe teszünk óvatosan. 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.

Mialatt készül a süteményünk alapja, elkészítjük a tetejére a tölteléket. Megdaráljuk a diót, és félretesszük. A tojások fehérjéből és a porcukorból kb. 10 perc alatt sűrű, fehér habot verünk. Ebbe forgatjuk bele a darált diót.

A tepsit az elősütött tésztalappal kivesszük a sütőből, és megkenjük a lekvárral. Rásimítjuk a diós tojáshabot, és kb. 20 percre visszatesszük a sütőbe. Ha kész, várjuk meg, hogy kihűljön szeletelés előtt.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása