A szokásos csigák helyett most valami más formát szerettem volna adni a heti péksüteményeknek, így születtek a tekercsek. A tésztába csempésztem némi fahéjat, a töltelékbe pedig aromás kardamom és citromhéj került a dió mellé. Mivel elég nagy adag lesz belőle, érdemes lefagyasztani egyrészét, jól fog esni felmelegítve.

Hozzávalók (18-20 darabhoz):

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 15 dkg dió
  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 kardamom
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tej

 

A tejet meglangyosítjuk 1 evőkanál cukorral, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk kissé felfutni. A lisztet egy nagy tálba mérjük (először csak 50 dkg-ot, de lehet, hogy még egy keveset majd felvesz). Hozzáadjuk a csipetnyi sót és a fahéjat, majd a maradék porcukrot, az élesztős tejet, a tojást és a puha vajat. Ruganyos, nem túl kemény tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük 40 percig.
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a kardamomok zöld héját feltörjük, mozsárba szórjuk a kis fekete szemeket, és alaposan elmorzsoljuk. A diót ledaráljuk, és ízesítjük a kardamommal és a finomra reszelt citromhéjjal. Az egészet simára keverjük a puha vajjal, a keményítővel és a vaníliával. Felhasználásig betesszük a hűtőbe, arra figyeljünk, hogy még könnyen kenhető állaga maradjon a krémnek.
A megkelt tésztát kettévágjuk, mindkettőből gombócot formázunk, és egymás után téglalap alakúra nyújtjuk enyhén lisztezett munkalapon. A krémet is megfelezzük, és vékonyan megkenjük vele a tésztát. A lapokat feltekerjük, majd egyenként 9-10 darabra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a tekercseket, és újabb 20 percig kelesztjük. A tetejüket megkenjük egy kevés tejjel elhabart tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása