Azt hiszem, hogy az ilyen klasszikus piték, bélesek, lepények titka a csodás vajas tésztában rejlik. A vaníliás, nagyon vajas linzeralap gazdag, finom tölteléket kap, ami a sok tojástól meglepően könnyű. Ha szépen szeretnénk szeletelni, hagyjuk teljesen kihűlni, majd még pár órát állni, és egy nagy recés késsel dolgozzunk.

 

A dió és a citromhéj nagyszerű párost alkotnak, de használhatunk hozzá narancshéjat is. Fontos, hogy kezeletlen héjú gyümölcsöt használjunk, amely nem szívta meg magát gombaölő- és tartósítószerekkel.

 

A tésztához ajánlom a Nagyi Titka Félfogós búzalisztet, amivel tökéletesek lesznek a vajas tészták.

 

Tipp: ha nem szeretnénk, hogy a dió megavasodjon, egyszerűen csak tegyük be a fagyasztóba. Ugyanígy, ha akciósan kapok vajat, abból is többet veszek, és a fagyasztóba teszem a felesleget.

 

Hozzávalók (kb. 35×25 cm-es tepsihez)

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 10 dkg puha vaj
  • 25-30 dkg cukor (akár nyírfacukrot is használhatunk)
  • 8 tojás
  • 40 dkg dió
  • 1 bio citrom héja

 

A tésztát legtöbbször késes robotgéppel állítom össze. Természetesen kézzel is dolgozhatunk, de akkor fontos, hogy gyorsak legyünk, hogy ne melegedjen túlságosan fel a vaj. Ilyenkor az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk össze sima tésztává.

Ha van késes robotgépünk, csak tegyük bele a felkockázott vajat és a lisztet, és keverjük morzsásra, ekkor mehet bele a nagy csipet só, a cukor, a tojás és a vanília kikapart magjai. Én két részletben szoktam elkészíteni a tésztát, hogy ne töltsem túl a gépet. Így is 3-4 perc alatt végzünk.

A vajas tésztát kettéosztva műanyag fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 2 órára.

A pihentetés után elkészítjük a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből kemény habot verünk, és félretesszük.

A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Eldolgozzuk benne a tojássárgájákat is. Ezután mehet bele a darált dó és a citrom finomra reszelt héja. Végül beleforgatjuk a felvert fehérjehabot is.

Az egyik csomag tésztát átgyúrjuk, és alaposan lisztezett munkalapon kinyújtjuk, majd a sodrófára óvatosan felcsavarjuk, és a tepsi aljába, illetve oldalára illesztjük. (Mindig fém tepsit használok, aminek magas a pereme.)

A tésztaalapunkon elegyengetjük a tölteléket, végül óvatosan betakarjuk a másik, kinyújtott tésztalappal. A sütemény szélét villával megigazítjuk. A tetejét alaposan megszurkáljuk villával, és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe. Nagyjából 30 perc alatt megsül.

A süteményt hagyjuk teljesen kihűlni, majd kifordítjuk egy vágódeszkára, és recés késsel felszeleteljük. Porcukorral megszórhatjuk tálalás előtt.

 

 

 

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása