Nem vagyok az a nagy Valentin-nap rajongó, de jópofának tartom, ha valami aprósággal azért meglepjük a másikat. Ugyan az én férjem jobban örül egy csülöknek pékné módra, de ezúttal egy csinos kis süteménnyel készültem.

 

A rétegekhez elég egyetlen lapot kisütni, amikből sima keksz kiszúróval kivágjuk a szíveket. A mandulás lapok közé étcsokoládés trüffelkrém kerül, díszítésnek pedig fűszerként is használható mini, szárított rózsabimbókat használtam. Ha hozzájutunk friss málnához, feltétlen tálaljunk azt is mellé!

 

Hozzávalók (4 minitortához)

a piskótához:

a krémhez:

  • 15 dkg 60-70%-os étcsokoládé
  • 3 dl 30%-os zsírtartalmú habtejszín
  • 4 dkg puha vaj
  • a díszítéshez:
  • porcukor
  • gyümölcsök, szárított rózsa…

A 2 tojásfehérjét a 2 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük, és félretesszük.

 

Az egész tojásokat kissé felhabosítjuk a robotgéppel, majd beleszitáljuk a lisztet, az őrölt mandulát és a porcukrot. Tovább keverjük a masszát nagyjából 10 percig. A végén óvatosan, több részletben belecsurgatjuk az olvasztott vajat, és eldolgozzuk. A mandulás masszába óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Ügyeljünk, hogy ne nagyon törjük össze, de azért legyen homogén a tésztánk. Sütőpapírral bélelt tepsire simítjuk a masszát, kb. 1 cm vastagon. (Ez egy normál sütőtepsin pont elfér.) 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 16-18 percre.

 

Az elkészült tésztát kivesszük a sütőből, hűlni hagyjuk, majd a munkalapra vagy vágódeszkára borítjuk. Óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt a hátoldaláról, és kiszúrunk belőle 16 szívet.

A trüffelkrém alapját érdemes legalább 4-5 órával korábban elkészíteni. Ehhez a tejszínt felforraljuk, közben az étcsokoládét felaprítjuk. A forró tejszínt több részletben a csokira öntjük, és simára keverjük. Ha egyneművé vált, hozzáadjuk a nagyobb darab puha vajat, és ezt is beledolgozzuk. Hűtőben pihentetjük a felhasználásig. (Tipp: a tejszínt forralás előtt ízesíthetjük narancshéjjal, vaníliával, finomra reszelt tonkababbal vagy egyéb különleges fűszerekkel.)

 

Amikor már teljesen kihűlt, és kissé megszilárdult a krém, robotgéppel elkezdjük felverni alacsony fokozaton. Óvatosan kapcsoljuk csak feljebb, nehogy kicsapódjon. Ha már jó állagú, abbahagyhatjuk a keverést.

 

A trüffelkrémet habzsákba töltjük (ennek hiányában használjunk egy vastagabb uzsonnás tasakot, aminek az egyik sarkába töltjük a krémet.) A lapok közé adagoljuk a trüffelkrémet, majd a végén megszórjuk porcukorral. Díszítés után tálalhatjuk is!

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása