Reggelire, uzsonnára, de akár vacsorára is kitűnő, egy nagy pohár tejjel.

Hozzávalók (kb. 32 darabhoz):

a tésztához:

  • 35-40 dkg Nagyi titka kelt tészta süteményliszt
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg puha vaj + 1 dkg a formához
  • 1 tojás
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 5 dkg étcsokoládé

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tej
  • 2 dkg porcukor
  • 2 evőkanál víz

 

A langyos tejhez adunk egy evőkanál porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy kissé felfusson. 35 dkg lisztet mérünk egy nagy tálba, hozzáadjuk a sót, a vajat, a maradék porcukrot, a tojást, a felfuttatott élesztős tejet, és simára dagasztjuk. Ha szükséges, adhatunk még hozzá lisztet, de ne legyen túl kemény a tészta. Közben belegyúrjuk az áfonyát és a felaprított csokoládét. Letakarva, meleg helyen kelesztjük 45 percig.
A megkelt tésztát 32 egyforma darabra vágjuk, majd mindegyikből kis gombócot gömbölyítünk. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, és beletesszük a gombócokat kb. 1-1,5 cm-es távolságra egymástól. Letakarva további 20-30 percig kelesztjük. Kevés tejjel elhabart tojással megkenjük a tetejét, és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 20 percre. Ha szeretnénk, hogy szép fényes legyen a teteje, két evőkanál porcukorból és 2 evőkanál vízből főzzünk szirupot, és kenjük meg vele a meleg zsemlék tetejét.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása