A galette az egyik kedvenc tavaszi/nyári süteményem, mert friss, édeskés, savanykás gyümölcsökkel lehet a legjobbakat készíteni. Képzeljük csak el dióval és sárgabarackkal, fahéjas nyári almával, levendulás őszibarackkal, vagy éppen túrós meggytöltelékkel!
 

Hozzávalók (4 darabhoz):

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 40 dkg magozott cseresznye
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa (kalács- vagy kekszmorzsa is tökéletes)
  • 5 dkg őrölt mandula

a kenéshez:

  • 1 tojás

 

A tészta hozzávalóit késes robotgéppel vagy az ujjbegyeinkkel összemorzsoljuk, majd sima tésztát gyúrunk belőle. Lefóliázva hűtőbe tesszük 1 órára. Közben kimagozzuk a cseresznyét, és elkeverjük a cukorral és a keményítővel. A megdermedt tésztát 4 részre osztjuk, és mindegyiket kb. 2-3 mm vastagságú kör alakúra nyújtjuk. 2 cm-es peremet hagyva a szélén, megszórjuk a morzsa és a mandula keverékével, majd ráhalmozzuk a gyümölcsöt. A tészta szélét visszahajtjuk, kissé összecsippentve az ujjunkkal. Tojással megkenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 30 percre. A legjobb még melegen tálalni!

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása