Talán el sem tudok képzelni nagyszerűbb ráérős hétvégi reggelit. De olyan is előfordul, hogy egyszerűen csak munka után összedobom vacsorára. Télen pihentető hütte hangulatot idéz, nyáron pedig szinte kötelező elem a friss vaníliás baracklekvár mellé.

Ebből az adagból 6-8 adag is kijön, természetesen arányosan csökkenthetjük is a hozzávalók mennyiségét.


Hozzávalók

  • 8 tojás (kisebbekből 9 is lehet)
  • 30 dkg Nagyi titka búzafinomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 liter tej
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • egy csipetnyi só
  • ízlés szerint mazsola
  • 10 dkg vaj
  • lekvár
  • porcukor


A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjékből a porcukor felével habot verünk. A tojássárgájákat simára keverjük a maradék cukorral, a liszttel, a vaníliával és a csipetnyi sóval. Folyamatosan hozzáadagoljuk a tejet. Ha elkészül az alap, több részletben beleforgatjuk a fehérjehabot.


Egy nagy serpenyőt felmelegítünk, és beleteszünk egy nagyobb darab vajat, a masszából beleöntünk egy bőséges adagot, és aranyszínűre sütjük. (Ezen a ponton ízlés szerint megszórhatjuk mazsolával.) Óvatosan megfordítjuk. Itt akár előbb megfelezhetjük vagy negyedelhetjük is, akkor könnyebb a dolgunk. Amikor már majdnem kész, a sütőlapáttal kisebb darabokra vágjuk a tésztát, közben pici vajat még adhatunk hozzá.


Már szedhetjük is tányérra, porcukorral és lekvárral nyakonöntve tálaljuk. A sütést pedig addig folytatjuk, amíg van a tésztából.


Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása