Viszont valahogy eddig mindig visszatartott a gondolat, hogy milyen rettentő bonyolult és időigényes lehet. Valójában annyi igaz belőle, hogy időigényes, de csak a folyamat, és nem a munka. Fontos, hogy csak vajat használjunk hozzá, semmiképp se margarint! A másik pedig, hogy becsületesen hajtogassuk annyiszor, ahányszor kell. Én a tészta feléből sima croissant sütöttem, a maradékból pedig csokoládés süteményeket. De akár vaníliás csigához is használhatjuk, a lehetőségek száma végtelen. A receptet egy fantasztikusan jó könyvben (Emmanuel Hadjiandreou: Hogyan süssünk kenyeret) találtam, ha valaki szeret kenyereket és péksüteményeket készíteni otthon, érdemes beszereznie.

Hozzávalók (kb. 18-20 darabhoz)

 

A vízben elkeverjük a porcukrot, és a tetejére morzsoljuk az élesztőt. 1-2 percig hagyjuk, hogy elkezdjenek dolgozni az élesztőgombák. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, majd az élesztős vizet, és alaposan összedolgozzuk. A tál tetejét lefedjük (érdemes egy nagy tányérral), és pihentetjük 10 percig.

A pihentetett tésztát kitesszük a munkalapra, és a széléről elkezdjük befelé dagasztani. Kihúzunk egy darab tésztát, és a tenyerünk alsó részével a gombóc közepébe nyomjuk, kissé elforgatva megismételjük még 8-10 alkalommal. Így körbe érünk pár másodperc alatt.

A tésztánkat visszatesszük az edénybe, és lefedve 10 percig pihentetjük. Majd a dagasztást és a pihentetést megismételjük még háromszor. Az utolsó dagasztás után már betehetjük a hűtőbe pihenni. Egész éjszakára vagy egy fél napra bent hagyjuk.

A pihentetett tésztagombócból kinyomkodjuk a levegőt, és kb. 25×25 cm-es négyzetté nyújtjuk. A szobahőmérsékletű vajat hosszában félbevágjuk, és 45 fokkal elforgatva a négyzetünk tetejére helyezzük. A túllógó részeket borítékszerűen ráhajtjuk. A lényeg, hogy teljesen tüntessük el a vajat. Hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk sodrófa segítségével úgy, hogy kb. 1 cm-es legyen a vastagsága. Gondolatban 3 részre osztjuk téglalapot. A tészta alsó részét középre hajtjuk, majd rá a felső részt. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 20 percre. Ezt a lépést is megismételjük még kétszer. A harmadik hajtás után kb. 45 percig hűtjük.

A háromszor hajtott és pihentetett tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, és felvágjuk 18-20 hosszú háromszögre. Mindegyiket feltekerjük a háromszög alapjától a csúcsa felé haladva. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk nagyobb helyet hagyva köztük. Langyos helyen kb. kétszeresére kelesztjük. Ekkor már szépen kezdenek látszani a rétegek.

A megkelt süteményeket lekenjük elhabart tojással. A sütő aljába teszünk egy forró vízzel megtöltött edényt (ez akár lehet egy kisebb kerámia sütőforma is), majd 200-220 fokra előmelegítjük. A forró sütőbe tesszük a tepsit, és kb. 15 perc alatt készre sütjük a kifliket.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása