couronne_video

Készítsd el ez a provance-i specialitást, és tedd a reggelizőasztalra karácsonykor – az egész család örömére!

Hozzávalók / 5 adag:

A tésztához
250 g Nagyi titka Kelt tészta süteményliszt
100 ml tej
1 csipet só
50 g vaj
1 db tojás
7 g instant élesztő
A töltelékhez
4 dkg aszalt gyümölcsök (cseresznye)
4 dkg mazsola
4 dkg vörösáfonya (aszalt)
80 g vaj
70 g porcukor
1 db tojás
100 ml brandy
50 g törökmogyoró
1 db vanília
1 narancsból nyert narancshéj
A bevonáshoz
3 ek sárgabaracklekvár
2 ek porcukor
5 ek mandulapehely

Elkészítés:

A tésztához
A lisztet egy tálba szitáljuk. Egyik oldalára szórjuk a sót, a másikra az élesztőt. A vajat megolvasztjuk, a tejet meglangyosítjuk, és tojást enyhén felverjük. A tejet, a vajat és a tojást a liszt tetejére öntjük, majd ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A töltelékhez
Az aszalt gyümölcsöket beáztatjuk a brandybe kb. 20 percre. A puha vajat és a tojást kézi mixerrel krémesítjük. A vajas tojáshoz adjuk a kicsavart aszalt gyümölcsöket, az apróra vágott mogyorót, a vanília kikapart magját, a porcukrot és a narancs lereszelt héját. Jól kikeverjük. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és belekenjük a vajas krémet. Feltekerjük, majd hosszában kettévágjuk. A két csíkot lazán egymásba fonjuk, majd koszorú formába igazítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még egy fél órát kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A kenéshez
A még forró kalácsot megkenjük a baracklekvárral. Ha kicsit hűlt, rászórjuk a porcukrot és mandulát.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása