A piskótát 20 perc elkészíteni, a dzsemet 10, de természetesen készen is megvehetjük hozzá. Friss vagy fagyasztott áfonyát is használhatunk.
 

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 14 dkg Nagyi titka extra finom süteményliszt
  • 6 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 2 dkg darált mák
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • a lekvárhoz (vagy kb. 30 dkg áfonyalekvár)
  • 25 dkg áfonya
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál pektin

a tetejére:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 4 dkg vaj
  • friss áfonya

 

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét robotgéppel habosítani kezdjük, kanalanként hozzáadjuk a porcukor felét. Addig verjük, amíg sűrű és kemény nem lesz. A sárgáját a maradék porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a vaníliával szintén szép habosra verjük. Több részletben beleforgatjuk a fehérjehabot. Végül beleszitáljuk a mákkal vegyített lisztet, és spatulával, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk. A masszát sütőpapírral bélelt, nagy méretű gáztepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt készre sütjük. Ahogy elkészült, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd tiszta konyharuhába csavarjuk. Így hagyjuk teljesen kihűlni, közben elkészítjük a lekvárt.
Az áfonyát a cukorral feltesszük főni, majd belekeverjük a pektint és kb. 5 perc alatt sűrűre főzzük. Bátran hozzáadhatjuk a citrom levét is. Hagyjuk kihűlni.
A kihűlt piskótát kitekerjük, elsimítjuk rajta a dzsemet, végül visszagöngyölítjük. A tekercset lecsurgatjuk a vaj és a fehér csokoládé összeolvasztott elegyével. A tetejét friss áfonyaszemekkel díszítjük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása