Azon gondolkoztam, milyen egyszerű süteménnyel kedveskedhetnek az urak nőnapon. Elvégre egy nőt akár az is le tud venni a lábáról, ha valaki csak neki készít valamit a konyhában. A kekszbe némi levendulát is csempésztem, ami kis mennyiségben csodás fűszerként használható. A citrom pedig tökéletesen kiegészíti, finomítja az összhatást.

A kekszek akár pár nappal előre is elkészíthetők, aztán pedig elég egy szép dobozba csomagolni őket.

A levendulavirágot fűszerboltokban, de akár gyógyszertárban, drogériákban is beszerezhetjük.


Hozzávalók (kb. 40 db-hoz)

  • 30 dkg Nagyi titka Extra finom süteményliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipetnyi só
  • 1 bio citrom héja
  • 1 teáskanál szárított levendulavirág
  • 10 dkg fehér csokoládé

Legtöbbször az ilyen linzertészták készítéséhez késes robotgépet szeretek használni, ami pillanatok alatt gyönyörű tésztát készít. Ennek hiányában az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd gyúrjunk belőle sima tésztát.

Ha késes robotgéppel dolgozom, első lépésként a porcukrot teszem bele a szárított levendulavirággal és a finomra reszelt citromhéjjal, majd alaposan összedarálom. Így két dolgot is elérhetünk, egyrészt a cukor még finomabb szemcséjű lesz, másrészt pedig csodásan illatos és ízes lesz a hozzáadott fűszerektől.


A porcukorhoz adjuk a lisztet, a csipetnyi sót, a felkockázott hideg vajat és a tojássárgáját. Addig dolgoztatjuk a késes robotgépet (vagy az ujjainkat), amíg sima gombóccá nem áll össze a tésztánk. Ezután folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük pihenni legalább 1 órára.


A pihentetés után átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Kiszaggatjuk belőle a szíveket (természetesen már forma is lehet), és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-12 percre. A lényeg, hogy ne barnuljon meg a teteje. Sütés után a tepsin  hagyjuk kihűlni a süteményeket.


A felaprított fehér csokoládé ¾ részét mikróban vagy vízgőz fölött megolvasztjuk, majd belekeverjük a maradék csokoládét is. Ezután eldobható habzsákba vagy egy uzsonnás tasak egyik csücskébe szedjük. A sarkán aprócska vágást ejtünk, és a kifolyó csokoládéval díszítjük a szíveket. Ha megszilárdult a bevonat, jól záródó dobozba tesszük.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása