Barackos húzott rétes

Hozzávalók

A tésztához
30 dkg Nagyi titka búzarétesliszt
20 dkg Nagyi titka búzafinomliszt
3 dkg zsír
2 dl víz
1 ek ecet
1 csipet só

A töltelékhez
40 dkg barackkompót
2 dl barackkompót lé
Fél cs vaníliás pudingpor
1 citrom leve és héja

Elkészítés

A réteslisztet, a finomlisztet és a zsírt egy tálban elkeverjük, az ecetet, a vizet és a sót egy másik tálban összetöltjük. Folyamatosan a lisztes részhez adagolva tésztává gyúrjuk. Akkor jó a tésztánk, ha nem túl lágy és nem túl puha, szépen kifényesedik, mert ettől lesz könnyen húzható. Egy lisztezett deszkára borítjuk, majd cipócskát formálunk belőle, majd egy tálat borítunk rá, hogy pihenjen. Kb. 1-1,5 órát kell pihennie, hogy húzható legyen.

1,5 dl barackkompót levet felforralunk a citrom levével és héjával. A maradék gyümölcslével a pudingport elkeverjük, majd a levet besűrítjük vele. A konzervet feldarabolva a pudinghoz adjuk.

A rétestészta cipóját két részre választjuk, majd egy nagy konyharuhát megszórunk liszttel, e felett kezdjük el kihúzni a tésztát. Apró húzogató mozdulatokkal addig húzzuk a tésztát, míg a kézfejünkre nem tudjuk emelni, így nyújtogatjuk tovább, míg el nem érjük a tepsi méretet. A felesleges részeket levágjuk, majd olajjal vékonyan megkenjük a kihúzott tésztánkat és a kihűlt baracktöltelék felét egy rúdba rendezve a tészta szélére halmozzuk. A külsejét tojással vagy olajjal megkenjük. A konyharuha segítségével a rétest feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a rudat.

200 fokra előmelegített sütőben15 percig sütjük. Ha szükséges további 5-10 percig 170 fokon készre sütjük. Sütés után szeletelhető.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása