Egyre inkább várom a tavaszt a rengeteg friss gyümölccsel, ám addig is próbálom a lehető legjobbat kihozni a még télről megmaradtakból. Az almában az a fantasztikus, hogy egész évben kapható, és lehet belőle készíteni minden évszakhoz illő süteményt. Nekem a rengeteg gyümölcs a tetején, a rózsaszínné alakult szélekkel már a madárcsicsergést és a korai virágokat juttatja eszembe, a sok napsütést, a friss levegőt, a nagy tavaszi sétákat.

Az almaszeletek alatt csodás, vaníliás gyümölcspüré rejtőzik, ami tökéletesen kiegészíti a finom vajas tésztát. Ha nem szeretnénk rajtahagyni a héját, nyugodtan megpucolhatjuk az almákat.

 

Hozzávalók (24cm-es átmérőjű piteformához)

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 6 alma
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom
  • ½ vaníliarúd

a tetejére:

  • 4 dkg porcukor
  • 2 evőkanál víz

 

A tésztát készítjük el elsőként. Ehhez késes robotgépet szeretek használni, ami pillanatok alatt gyönyörűen kidolgozza. A lisztet, a cukrot, a kockázott vajat, a sót és a tojást a késes robotgép táljába tesszük, és addig dolgoztatjuk, amíg morzsás állagú lesz, ekkor mehet bele a kevés hideg víz. Végül addig folytatjuk a gyúrást, amíg szép gombóccá áll össze a tészta. (Robotgép nélkül: az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk össze sima tésztává. )

Ha kész, műanyag fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára, amíg kissé megdermed.

Közben az almákat alaposan megmossuk, kettévágjuk, a magházat és a csumáját eltávolítjuk. A fél almákat nagyon vékonyan felszeleteljük. Csak a nagyobb szeletekre lesz szükségünk a díszítéshez, a kisebbeket a végéről félre tesszük. A nagyjából egyforma szeleteket egy nagy tálba tesszük, ráfacsarjuk a citrom levét, és felengedjük hideg vízzel, hogy ne barnuljanak meg.

A vajas tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, és vékonyra nyújtjuk. Óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd a piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, és a nyújtófával végigmegyünk a forma szélén, így levágjuk a túllógó részeket. Az alját villával megszurkáljuk, és felhasználásig betesszük a fagyasztóba.

A korábban félretett almadarabokat felaprítjuk, és egy kis fazékba tesszük. Hozzáadjuk a vajat, a vaníliát, egy kevés cukrot, és párolni kezdjük. Amikor kezd besűrűsödni, egy kevés vízzel hígíthatjuk. Addig főzzük, amíg az alma megpuhul, és már csak egy kevés sűrű lé marad alatta. Hagyjuk hűlni, majd simára turmixoljuk.

Ha kész az almapép, megkenjük vele a pitealapunkat, és a képen látható módon elhelyezzük rajta a leszűrt almaszeleteket.


180 fokra előmelegített (légkeveréssel 160 fok) sütőbe tesszük 30-35 percre. Ha elkészült, hagyjuk tejesen kihűlni.

A tetejét megkenhetjük baracklekvárral, vagy ha nem szeretnénk, hogy elszíneződjön, készítsünk gyorsan egy kis szirupot. Ehhez a porcukrot egy kevés vízzel átlátszóra beforraljuk, majd megkenjük vele a gyümölcs tetejét.

Nyáron már egy jó nagy gombóc vaníliafagylalttal kínálnám.



 

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása