A vaníliapudingot nem porból készítem, hiszen az is csak ízesített keményítő, érdemes megfőzni tojással és igazi vaníliával.
 

Hozzávalók (20×30 cm-es tepsihez):

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 5 dl tej
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • 2 tojássárgája
  • 3 cm-es vaníliarúd
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • 45 dkg tejföl
  • 10 dkg áfonya

 

A hideg vajat felkockázzuk, majd összemorzsoljuk a sütőporos lisztekkel és a kakaóval. Hozzáadjuk a tojást is, és sima tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva 30-60 percig pihentetjük a hűtőben, ezalatt elkészítjük a krémet. A keményítőhöz adjuk a tojássárgájákat, és kb. 1 dl hideg tejjel csomómentesre keverjük. Közben a többi tejet a vaníliarúd kikapart magjaival csípősre melegítjük. Egy kevés meleg tejet még adunk a tojásos alaphoz, hogy a hőt kiegyenlítsük, majd az egészet a forró tejhez öntjük, édesítjük a cukorral. Folyamatos keverés mellett kb. 1 perc alatt el is készül takaréklángon a puding. Hagyjuk kihűlni. Amikor már épp, hogy langyos, összedolgozzuk a finomra reszelt citromhéjjal és a tejföllel.
A tésztagombócot megfelezzük, és kinyújtjuk. Az alsó lapot akár nyújthatjuk sütőpapíron is, így egyszerűbb lesz a tepsibe illeszteni. Amikor benne van, villával megszurkáljuk, megkenjük a krémmel, beleszórjuk az áfonyát, végül pedig lezárjuk a másik kinyújtott lappal. A széleken eligazgatjuk szépen, a tetejét is megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Érdemes felvágás előtt legalább 6-8 órát hűtőben pihentetni.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása