A gyümölcsöt akár nyersen is a krémbe tehetnénk, de igazán intenzív színe és íze akkor lesz, ha hőkezeljük, ezért inkább lekvárt főztem belőle gyorsan. Ez csupán 10 perc munkát jelent, mire a piskóta elkészül, már meg is fő.
 

Hozzávalók (25×35 cm-es tepsihez):

a piskótához:

a krémhez:

  • 25 dkg áfonya (friss vagy fagyasztott)
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál pektin vagy dzsemfix
  • 40 dkg mascarpone
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • 1 dl hideg habtejszín
  • ½ csomag zselatin fix

a tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg pisztácia (elhagyható)

 

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét robotgéppel habosítani kezdjük, kanalanként hozzáadjuk a porcukor felét. Addig verjük, amíg sűrű és kemény nem lesz. A sárgáját a maradék porcukorral szintén szép habosra verjük. Több részletben beleforgatjuk a fehérjehabot. Végül beleszitáljuk a kakaóval vegyített lisztet, és spatulával, nagy mozdulatokkal beleforgatjuk. A masszát 2 darab, sütőpapírral bélelt, nagy méretű gáztepsire simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 10–12 perc alatt készre sütjük. Ahogy elkészült, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Így hagyjuk teljesen kihűlni, közben elkészítjük a krémet.
Az áfonyát a cukorral feltesszük főni, majd belekeverjük a pektint és kb. 5 perc alatt sűrűre főzzük. Bátran hozzáadhatjuk a citrom levét is. Hagyjuk kihűlni.
A zselatin fixszel kemény habbá verjük a tejszínt. A mascarponét kikeverjük a kihűlt áfonyalekvárral és a finomra reszelt citromhéjjal. Végül beleforgatjuk a tejszínhabot.
Az egyik tepsit kibéleljük sütőpapírral, az aljába helyezzük az egyik piskótalapot. Elsimítjuk rajta az áfonyakrémet, majd lezárjuk a másik lappal. A süteményt bevonjuk a vaj és a csokoládé összeolvasztott elegyével. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott pisztáciával.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása