Amikor nagyon egyszerű receptet kérnek tőlem, akkor midig ez jut eszembe. Klasszikus kevert süti, amihez még mérleg sem kell, mert mérőeszköznek a kefíres poharat használjuk hozzá. A legtöbben meggyel ismerik, de érdemes kipróbálni áfonyával is (ilyenkor olcsóbb, ha fagyasztottat veszünk), hiszen az áfonya szinte elolvad benne, és átlényegül egy savanykás lekvárrá.


Állagra kétféle lehet, ha a tojást a cukorral jobban felhabosítjuk az elején (fehéredésig keverjük), akkor inkább piskótaszerű lesz. De ha nem verjük fel ennyire, akkor marad a tömörebb, „szalonnásabb” állag, én ezt kicsit jobban szeretem, de ez tényleg ízlés kérdése.


Alapanyagok tekintetében én most egy egészségesebb verziót készítettem, ugyanis fehér tönkölylisztet és nyírfacukrot tettem a tésztába. Természetesen készíthető sima cukorral és extra finom süteményliszttel is, az eredmény ugyanolyan jó mindkét esetben!


Hozzávalók (25×35 cm-es tepsihez)

A tojásokat kézi mixer segítségével felhabosítjuk a cukorral. Ahogy a bevezető végén is írtam, egészen fehéredésig is keverhetjük. Ha ez megvan, hozzáadjuk a kefírt, a kimért olajat, a finomra reszelt citromhéjat, a vanília kikapart magjait és a nagy csipet fahéjat. Egy gyors keveréssel összedolgozzuk. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és csomómentesre keverjük a tésztát.


Sütőpapírral bélelt tepsibe szedjük, és elegyengetjük a kefíres masszát. Rászórjuk a tetejére az áfonyát, és kicsit belenyomkodjuk. Így a gyümölcs egy része lesüllyed majd, valamennyi viszont a tetején is marad.


180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük, de érdemes ellenőrizni az állagát a sütési idő vége felé.

Ha kihűlt, szépen tudjuk szeletelni. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Hozzászólások
Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása